Сăutare: descoperiri
Memorial Basarabean | Istoricul Gheorghe Postică: Acești oameni, care erau floarea satelor noastre, au fost condamnați la ani grei de închisoare, iar unii chiar la moarte (Audio)
Invitatul emisiunii „Memorial Basarabean” de la Radio România Chișinău este arheologul, istoricul medievist și muzeograful Gheorghe Postică, profesor universitar, doctor habilitat, membru de onoare…
-
22 Octombrie 16:38
Premiul Nobel pentru Fizică 2024 a fost acordat lui John Hopfield și Geoffrey Hinton, pentru descoperiri și invenții în domeniul machine learning
Premiul Nobel pentru Fizică 2024 a fost atribuit cercetătorului american John Hopfield și canadianului Geoffrey Hinton pentru descoperiri și invenții legate de procesul de învățare al mașinilor…
-
08 Octombrie 14:57
FOTO | A fost publicată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
Astronomii au publicat o gigantică hartă în infraroșu a Căii Lactee, care conține peste 1,5 miliarde de obiecte, fiind cea mai detaliată realizată vreodată.
-
29 Septembrie 19:10
Oamenii de știință au descoperit că între 40 și 60 de ani în organism au loc schimbări biomoleculare majore
Dacă v-ați simțit vreodată ca și cum totul în corp se destramă în același timp, s-ar putea să nu fie doar imaginația dumneavoastră. Un nou studiu al cercetătorilor de la facultatea de medicină…
-
18 August 16:00
La Chișinău a avut loc conferința „Ștefan cel Mare și Sfânt în memoria posterității”: Descoperiri arheologice și perspective istorice
În cadrul celei de-a cincea ediții a Conferinței „Ștefan cel Mare și Sfânt în memoria posterității”, desfășurată la Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt”, filiala B.M. „B. P. Hasdeu”,…
-
23 Iulie 18:40
Miezul Pământului a încetinit atât de mult, încât se deplasează în sens invers, confirmă oamenii de știință. Cum se explică acest fenomen și ce efecte ar putea avea
Noi cercetări confirmă că rotația nucleului interior al Pământului a încetinit, ca parte a unui model care durează zeci de ani. Modul în care această încetinire ar putea afecta planeta noastră…
-
07 Iulie 17:25
Co-fondatorul OceanGate organizează o nouă excursie, la un an de la implozia submersibilului „Titan”
Co-fondatorul companiei OceanGate, cea care a construit submersibilul Titan, în care cinci pasageri au murit, anunță acum o excursie către o dolină denumită generic și „portalul către iad”,…
-
29 Iunie 09:30
Telescopul James Webb a detectat cea mai îndepărtată galaxie cunoscută
Telescopul spațial James Webb a observat cea mai îndepărtată galaxie detectată vreodată, care a existat doar la aproximativ 290 de milioane de ani după Big Bang, iar strălucirea sa a uimit echipa…
-
31 Mai 20:50
În ajun de Ziua Internațională a Muzeelor, au fost premiați manageri de muzee și muzeografi din toată țara
Muzeografi, manageri de muzee, dar și programe inovative dezvoltate pentru a susține experiențele educative și de patrimoniu cultural au fost premiate la Gala Premiilor dedicată muzeografilor. Evenimentul…
-
18 Mai 14:45
Rusia înăsprește regulile de călătorie pentru oficiali din cauza temerilor că vor dezvălui secrete
Rusia îngreunează călătoriile în străinătate pentru unii oficiali din cauza temerilor că puterile străine ar putea încerca să obțină acces la secrete de stat, au declarat nouă surse pentru…
-
18 Aprilie 19:00
Ar putea totuși fi inversată îmbătrânirea? Ce sugerează un nou studiu
Un tip de grăsime care se acumulează odată cu îmbătrânirea țesuturilor poate fi inversată prin exerciții fizice, au descoperit oamenii de știință într-o nouă cercetare publicată vineri.
-
14 Aprilie 18:45
Schelet în stare bună și practic cu toți dinții. La Ungheni au fost descoperite 5 morminte din epoca bronzului și fierului
În raionul Ungheni, arheologii au descoperit cinci morminte – din epoca bronzului și prima epocă a fierului. Se întâmplă după ce Agenția Națională Arheologică a inițiat cercetarea unei movile…
-
27 Februarie 19:03
FOTO | Amy e din nou la datorie: patrupedul Poliției de Frontieră a depistat substanțe interzise
Patrupeda Poliției de Frontieră Amy a reușit să descopere al doilea călător din acest an care deținea, camuflate în haină, substanțe psihotrope. Cazul a fost înregistrat la sfârșitul săptămânii…
-
05 Februarie 13:20
Până unde se aventurau grupurile de vânători-culegători din Epoca de piatră: Noi descoperiri arheologice rescriu istoria umanității în Europa
Fragmente de oase descoperite într-o peșteră din centrul Germaniei arată că oamenii s-au aventurat spre latitudinile mai înalte și reci ale Europei cu mai mult de 45.000 de ani în urmă – mult…
-
04 Februarie 15:25
Grup criminal specializat în fraude informatice, destructurat de autoritățile din Republica Moldova și România. Prejudiciul depășește 6,5 milioane de Euro
Autoritățile anticorupție din Republica Moldova și România au desfășurat o operațiune comună privind destructurarea unui grup criminal organizat specializat în fraude informatice și spălarea…
-
02 Februarie 10:46
Printre astronomi circulă zvonul că Telescopul Webb a găsit viață pe o altă planetă
ArsTechnica relatează că zvonul conform căruia Telescopul James Webb a găsit viață pe o altă planetă a atins recent un nou nivel în comunitatea științifică. Mare parte din entuziasm ar putea…
-
18 Ianuarie 19:54
Istoria apei pe Lună, rescrisă după o nouă descoperire
O nouă cercetare despre istoria apei pe Lună, realizată de un bursier postdoctoral al Universității Western (Canada), arată că scoarța selenară timpurie (suprafața Lunii) a fost semnificativ îmbogățită…
-
17 Ianuarie 19:51
O șopârlă fără picioare și alte sute de specii noi de vietăți și plante au fost descoperite în 2023
Aproape 1.000 de specii noi de vietăți și plante au fost descoperite în 2023 de oamenii de știință de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra și de la Academia de Științe din California, dovedind…
-
30 Decembrie 2023 10:50
Razii menite să combată braconajul și să contracareze tăierile ilegale pe teritoriul raionului Fălești, efectuate de autorități
Într-o acțiune comună desfășurată în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Fălești, Inspectoratul Național de Securitate Publică Direcția Patrulare ,,Nord", Poliția de Frontieră și Batalionul…
-
26 Decembrie 2023 18:27
Memorial Basarabean | Arhitectul Ana-Maria Goilav: Tradiția locuirii comunitare autentice a strămoșilor s-a pierdut. Dar o redescoperim acum... (Audio)
Arhitectul Ana-Maria Goilav, conferențiar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “I. Mincu” din București, este unul dintre autorii proiectului Școala de la Bunești. În cadrul acestei școli,…
-
04 Decembrie 2023 11:37